Geen sluiting dit jaar voor Groninger gasveld

Het sluiten van het Groninger gasveld zal nog even moeten wachten. Gasunie Transport Services (GTS) heeft in een brief aan het kabinet aangegeven dat de energiemarkt momenteel te onrustig is om het veld te sluiten. Het bedrijf adviseert om het veld op de ‘waakvlam’ te houden en in geval van nood, zoals een koude winter of te weinig geïmporteerd gas, maximaal 1,5 miljard kubieke meter gas extra uit Groningen te halen.

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw ziet ondanks dit advies toch mogelijkheden om het gasveld dit jaar al te sluiten. Hij schrijft in een reactie dat het mogelijk is om het gasveld per 1 oktober 2023 te sluiten, mits er volgend jaar voldoende geïmporteerd gas is. Het kabinet zal eind juni een besluit nemen over het al dan niet sluiten van het gasveld en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zal de impact op de veiligheid onderzoeken.

Gasunie adviseert om de komende tijd ‘geen onomkeerbare stappen te zetten’ en om alle productielocaties die nog in gebruik zijn open te houden. Vijlbrief zal binnenkort een besluit nemen over de sluiting van zes van de elf resterende putten. Volgens Gasunie blijft het sluiten van het veld het streven, maar zonder Gronings gas is de leveringszekerheid in Nederland volgens het bedrijf onvoldoende gewaarborgd door het wegvallen van de import van Russisch gas en de onzekerheid op de gas- en energiemarkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Press ESC to close